Opinie - De rol van Ozempic en Mounjaro binnen een geïntegreerde aanpak tegen obesitas 

Meer dan 160 jaar geleden introduceerde de Britse begrafenisondernemer William Banting een koolhydraatarm, proteïnerijk dieet als remedie tegen overgewicht in zijn publicatie "A Letter on Corpulence, Addressed to the Public". Sindsdien zijn talloze diëten en methoden de revue gepasseerd en is de strijd tegen overgewicht en obesitas nog steeds niet gestreden. Vandaag lijkt een nieuwe revolutie zich aan te dienen: de opkomst van GLP-1-analogen zoals Ozempic en Mounjaro. Is deze medicatie de lang verhoopte heilige graal? 

Een opinie van Evelyn Macken, Apotheker en Experte Geneesmiddelen voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen (Helan) 

Groeiend probleem, grote maatschappelijke impact ​ 

In België heeft ongeveer de helft van de bevolking overgewicht en kampt bijna één op vijf met obesitas. De gevolgen van obesitas zijn niet te onderschatten: obesitas verhoogt het risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en zelfs bepaalde vormen van kanker. Ook psychische klachten, zoals depressie en een negatief zelfbeeld, komen vaak voor. Bovendien treft obesitas sociaaleconomisch kwetsbare groepen disproportioneel hard, waardoor gezondheidsongelijkheden toenemen. Ook de maatschappelijke impact is enorm: Sciensano schat de kosten van obesitas op 4,5 miljard euro per jaar – een bedrag dat de samenleving zich in budgettair krappe tijden nauwelijks kan veroorloven. 

De belofte van obesitasmedicatie ​ 

De aandacht voor medicijnen zoals semaglutide (Ozempic) en tirzepatide (Mounjaro) groeit. Oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, blijken ze ook effectief bij gewichtsverlies door het hongergevoel te onderdrukken. Studies tonen een gemiddeld gewichtsverlies van 15% aan, wat een veelbelovende ontwikkeling lijkt. Toch zijn er belangrijke kanttekeningen. ​ 

Obesitas is een complexe aandoening, verschillende factoren liggen aan de oorsprong namelijk genetische -, metabole-, en omgevingsfactoren. Een duurzame aanpak die verder reikt dan 'gewoon een pilletje slikken' is dan ook van vitaal belang. ​ 

Preventie en structurele maatregelen moeten in deze duurzame aanpak centraal staan, met onder meer het bevorderen van een gebalanceerd en evenwichtig voedingspatroon. Scholen kunnen gezonde maaltijden en snacks aanbieden, supermarkten moeten gezonde voeding betaalbaar houden en steden moeten ingericht worden in functie van actieve mobiliteit (fietspaden en wandelroutes) en sportinfrastructuren. Kinderen en jongeren verdienen een omgeving waarin gezonde keuzes de norm zijn. 

Geïntegreerde aanpak voor mensen die al kampen met obesitas

Naast preventie is er ook voor mensen die al kampen met obesitas, een geïntegreerde aanpak nodig. In Nederland wordt sinds 2019 de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) terugbetaald: een programma dat onder begeleiding van professionals werkt aan langdurige gedragsverandering. De resultaten zijn positief, met gewichtsverlies en een verbeterde levenskwaliteit bij de deelnemers. Een dergelijke aanpak verdient ook in België navolging. 

Investeren in preventie en eerstelijnszorg ​ 

België nam al enkele initiatieven rond obesitasbehandeling, maar deze blijven vaak binnen de ziekenhuismuren en zijn financieel onvoldoende toegankelijk. Wat ontbreekt, is een gestructureerde eerstelijnsaanpak waarin kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen en artsen samenwerken en waar ingezet wordt op levensstijl en gedragsverandering, al dan niet met medicatie. De ziekenfondsen spelen een essentiële rol op het gebied van preventie, met name door het organiseren van bewustmakingscampagnes, workshops of het versturen van algemene of gerichte informatie. Ze zorgen ook voor de terugbetaling van de prestaties die door de verplichte verzekering worden gedekt en bieden aanvullende voordelen, zoals begeleidingsprogramma's of dieetconsultaties. Dit is positief maar momenteel nog ontoereikend. Structurele overheidsfinanciering en omkadering is noodzakelijk om kwalitatieve en toegankelijke zorg te garanderen. 

De juiste balans vinden ​ 

Obesitasmedicatie kan een belangrijke rol bij gewichtsverlies spelen, maar mag niet worden beschouwd als de heilige graal. Zonder investeringen in preventie blijven we miljarden uitgeven aan de gevolgen van obesitas. De federale en regionale overheden formuleerden in 2024 gezamenlijke gezondheidsdoelen, zoals het verlengen van de levensduur in goede gezondheid, minder gezondheidsongelijkheid en het verzekeren van een gezond leefmilieu. Een holistisch plan tegen obesitas is een essentiële stap om deze doelen te bereiken. 

De vraag is dus niet óf obesitasmedicatie een rol moet spelen, maar eerder hoe een duurzame strategie ontwikkelen voor preventie en behandeling, met slim gebruik van deze middelen. 

Alleen zo kunnen we een duurzame en effectieve strijd tegen overgewicht en obesitas voeren. 

Klik hier voor een foto van Evelyn Macken

 

Contacteer ons

Eline Michiels

Eline Michiels

Woordvoerster & persattaché, Onafhankelijke Ziekenfondsen

Marianne Hiernaux

Communicatie Manager, Onafhankelijke Ziekenfondsen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Onafhankelijke Ziekenfondsen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vormen een dynamische en apolitieke groepering van 3 ziekenfondsen: Partenamut, Helan, en Freie Krankenkasse. Als de op twee na grootste ziekenfondsgroep in België, bieden wij een breed scala aan gezondheids- en zorgdiensten aan meer dan 2,3 miljoen leden. 
We ondersteunen welzijn gedurende elke levensfase. We beheren verplichte verzekeringen (rechtenbeheer, vergoedingen in de gezondheidszorg, arbeidsongeschiktheid) en bieden optionele verzekeringen aan op maat van onze verzekerden alsook een breed aanbod persoonlijke diensten. We lopen voorop in de digitalisering van de gezondheidssector en pleiten voor een toegankelijke, duurzame en innovatieve visie. We analyseren en bestuderen de behoeften van de bevolking om ervoor te zorgen dat de gezondheidszorg aan iedereen is aangepast. 
Met een sterke regionale verankering staan we dicht bij onze leden, zowel op taal- als cultureel vlak. Wij zetten ons in voor een toekomstgerichte gezondheidszorg en ontwikkelen projecten die bijdragen aan de gezondheid van morgen. 
 

Neem contact op met