Lage-emissiezones: een doeltreffende hefboom voor schonere lucht en een betere gezondheid in België

Luchtkwaliteit blijft een groot probleem voor de volksgezondheid in België. Een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met KU Leuven, HEAL, VITO, de Universiteit van Hasselt en IRCEL, toont aan dat lage-emissiezones (LEZ’s) een reële impact hebben op de verbetering van de lucht die we inademen, en bijgevolg ook op onze gezondheid. Het volledige rapport is gepubliceerd door het wetenschappelijk magazine Environment International.

Luchtvervuiling blijft een uitdaging

Slechts 1,5% van de 2,3 miljoen leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (Partenamut, Helan en Freie Krankenkasse) woont in een wijk waar de concentratie fijn stof (PM2.5) voldoet aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), namelijk maximaal 5 µg/m³. Deze vervuiling, waaronder ook stikstofdioxide (NO₂) en ozon, heeft langdurige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de bevolking, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen.

LEZ’s in Brussel en Antwerpen: tastbare resultaten

De studie heeft de impact onderzocht van de LEZ’s in Brussel, Antwerpen en Gent. In Brussel en Antwerpen, de eerste steden die deze zones hebben ingevoerd (respectievelijk in 2018 en 2017), zijn de resultaten sprekend:

  • In Antwerpen is de NO₂-concentratie gedaald van 34,94 µg/m³ (2016) tot 24,46 µg/m³ (2022), wat neerkomt op een daling van 30%.
  • In Brussel is de NO₂-concentratie met 37% gedaald, van 29,44 µg/m³ in 2017 tot 18,53 µg/m³ in 2022.

De verbetering van de luchtkwaliteit reikt verder dan enkel de LEZ’s: tot 5 kilometer rond de LEZ’s worden gunstigere waarden waargenomen. De LEZ in Gent is te recent om al conclusies te kunnen trekken.

Gemiddelde jaarlijkse blootstelling aan PM2.5 en NO₂ voor personen die in de Antwerpse of Brusselse LEZ wonen: evolutie 2016-2022

Grotere impact in kansarme wijken

De meest kansarme wijken van Brussel worden het hardst getroffen door luchtvervuiling. Toch heeft de lage-emissiezone (LEZ) in deze buurten sneller geleid tot een daling van roet- en stikstofdioxideconcentraties. Dit benadrukt hoe milieubeleid kan bijdragen aan het verkleinen van sociale gezondheidsongelijkheden.

In Brussel was er tussen 2017 en 2022:

  • een daling van de black carbon-concentratie (roet) met 0,76 µg/m³ in de meest kansarme wijken, tegenover 0,54 µg/m³ in de minst kansarme wijken
  • een daling van de NO₂-concentratie met 11,75 µg/m³ in de meest kansarme wijken, tegenover 9,60 µg/m³ in de minst kansarme wijken
Gemiddelde jaarlijkse blootstelling aan BC en NO₂ voor personen die in de Brusselse LEZ wonen: evolutie 2016-2022

Bemoedigende signalen voor de volksgezondheid

De studie laat ook een daling zien in het gebruik van diabetesmedicatie in de steden met LEZ’s. Hoewel dit verder onderzoek vereist, wijst het op mogelijke gezondheidsvoordelen van deze maatregelen.

De gevolgen van luchtvervuiling zijn welbekend en goed gedocumenteerd: luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, beroertes, kankers, neurologische stoornissen, vroeggeboortes… en steeds vaker worden ook verbanden gelegd met diabetes, obesitas en dementie (How air pollution affects our health, European Environment Agency, 3 December 2024).

Een kans in Europese context

Sinds december 2024 legt de nieuwe Europese richtlijn over luchtkwaliteit (2024/2881) strengere grenswaarden vast tegen 2030: 10 µg/m³ voor fijnstof (PM2.5) en 20 µg/m³ voor stikstofdioxide (NO₂). Lage-emissiezones (LEZ’s) spelen een cruciale rol in het behalen van deze ambitieuze doelstellingen.

Daarvoor zijn echter een sterk politiek engagement én actieve burgerparticipatie nodig. Werken aan betere luchtkwaliteit betekent immers ook investeren in een gezondere en rechtvaardigere samenleving.

Meer weten

Eline Michiels

Eline Michiels

Woordvoerster & persattaché, Onafhankelijke Ziekenfondsen

 

 

 

 

 

Contacteer ons

Eline Michiels

Eline Michiels

Woordvoerster & persattaché, Onafhankelijke Ziekenfondsen

Marianne Hiernaux

Communicatie Manager, Onafhankelijke Ziekenfondsen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Onafhankelijke Ziekenfondsen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vormen een dynamische en apolitieke groepering van 3 ziekenfondsen: Partenamut, Helan, en Freie Krankenkasse. Als de op twee na grootste ziekenfondsgroep in België, bieden wij een breed scala aan gezondheids- en zorgdiensten aan meer dan 2,3 miljoen leden. 
We ondersteunen welzijn gedurende elke levensfase. We beheren verplichte verzekeringen (rechtenbeheer, vergoedingen in de gezondheidszorg, arbeidsongeschiktheid) en bieden optionele verzekeringen aan op maat van onze verzekerden alsook een breed aanbod persoonlijke diensten. We lopen voorop in de digitalisering van de gezondheidssector en pleiten voor een toegankelijke, duurzame en innovatieve visie. We analyseren en bestuderen de behoeften van de bevolking om ervoor te zorgen dat de gezondheidszorg aan iedereen is aangepast. 
Met een sterke regionale verankering staan we dicht bij onze leden, zowel op taal- als cultureel vlak. Wij zetten ons in voor een toekomstgerichte gezondheidszorg en ontwikkelen projecten die bijdragen aan de gezondheid van morgen. 
 

Neem contact op met